Krämig potatisgratäng med grillad fläskkarré

Ett lite annorlunda sätt att laga potatisgratäng på. Du kokar potatisen tillsammans med mjölken och grädden, innan du sätter in gratängen i ugnen. Receptet räcker till ca 8 personer.

Potatisgratäng

1,5 kg potatis
2 msk olivolja
4 vitlöksklyftor
8 dl mjölk
4 dl grädde
2 tsk salt
4 krm grovmalen peppar
3 dl riven lagrad ost

Kött

1,5 kg fläskkarré
valfri marinad

Tillagning av potatisgratängen

Sätt på ugnen på 200 grader.


Skal och skiva potatisen. Jag använder en mandolin. Det går lika bra med kniv eller matberedare.

Riv osten.

Värm upp oljan i en stor gryta, gärna gjutjärn. Pressa i vitlöken och fräs den i oljan.

Häll på mjölken och grädden. Låt koka upp.

Lägg i potatisen. Låt allt koka upp och koka tills vätska har blivit tjock. Rör så att inte det bränns vid.

Rör ner salt och peppar. Smaka av.

Häll allt i en smord ugnssäker form. Stör över den rivna osten.


Tillaga i ugnen i minst 40 min. Känn efter med en sticka/kniv för att kontroller att gratängen är färdig.

Tillagning av köttet

Marinera köttet på valfritt sätt. Låt köttet ligga i marinaden under några timmar.

Sätt på grillen och vänta till du har fått fin glöd.

Grilla köttet under tiden som gratängen står i ugnen.

Beroende på tjockleken på skivorna tar grillningen olika tid,
men räkna 7-10 min/sida.


Servera den krämiga gratängen tillsammans med det grillade köttet och en sallad.

Smaklig spis!!





Kommentarer