Gryta med smak av porter och bacon

En god gryta med smak av porter, bacon och purjolök.

Receptet räcker till minst 6 personer

Gryta:
ca 1,2 kg nötkött
2 gula lökar
2 vitlöksklyftor
4 morötter
1 msk smör
50 cl porter
0,5 dl kinesisk soja
0,5 tsk salt
4 dl vatten
2 lagerblad
2 msk svartvinbärssylt
1,5 msk maïzena
2 dl vispgrädde
salt och peppar

Tillbehör:
140 g skivad bacon
1 liten purjolök

Till servering:
pressad potatis

Tillagning av grytan:
Skölj av köttet i kallt vatten. Putsa det om det behövs.
Skär det i stora tärningar ca 3 x 3 cm.
Skala lök, vitlök och morötter. Skär grönsakerna i grova bitar.
Bryn köttet och morötterna runtom i smöret. Det kan behövas stekas i omgångar.
Tillsätt grönsakerna och fräs i ca 2 minuter.
Tillsätt porter, soja, salt och vatten. Lägg ner lagerblad. Koka upp och skumma av.
Sätt på locket och låt sjuda under minst 2 timmar. Skumma av då och då.
Blanda sylten med maizenan och grädden. Vispa ner det i buljongen.
Koka upp och sjud i ca 5 minuter. Smaka av med salt och peppar.

Topping:
Skär baconet i ca 2 cm stora bitar. Ansa, skölj och strimla purjolöken.
Stek  baconet knaprigt, tillsätt purjolöken och stek den mjuk.
Toppa grytan med bacon och purjolök.

Potatis:
Koka potatisen mjuk.
Pressa den i en potatispress.

Servera gärna med lite extra svartvinbärssylt.

Smaklig spis!














Kommentarer