Jordärtskockssoppa med krispiga krutonger

En god och krämig soppa med smak av rosmarin och vitlök. Krutongerna blir härligt krispiga när de rostas i ugnen med vitlök och olivolja. Serverar du lite mindre portioner passar soppan utmärkt som en förrätt.

Soppan (som middag) räcker till 8 personer

Soppa
3 förpackningar stora vita bönor (á 380 g)
1 kg jordärtskockor
2 msk olivolja
3 vitlöksklyftor
1, 5 dl vatten
3 grönsaksbuljongtärning
4 dl vispgrädde
2 msk färsk rosmarin
salt
peppar

Krutonger
1 eurdegsbaguette eller litet surdegsbröd
2 msk olivolja
0,5 dl pumpafrön
1 vitlöksklyfta
flingsalt

Sätt ugnen på 225 grader.
Soppa:
Häll av bönorna i ett durkslag, spola dem i kallt vatten och låt rinna av.
Skala och skär jordärtskockorna i bitar. Fräs dem i olivolja i en stor kastrull. Pressa i vitlöken.
Tillsätt vatten, smulad buljongtärning, grädde samt bönorna. Repa rosmarin och hacka dem. Rör ner den i soppan. Låt allt koka under lock tills det är mjukt, ca 10 min.
Mixa soppan med en stavmixer.
Smaka av med salt och peppar.

Krutonger:
Skär brödet i 2x2 cm stora bitar. Blanda brödet med olivoljan och lägga ut det på en plåt. Sätt in i ugnen ca 3 min. Ta ut plåten och strö över pumpafrön, pressad vitlök och flingsalt. Rör runt och rosta ytterligare ca 3 min.

Servera soppan med krutongerna i en skål sidan om. De behåller då sin krispighet längre.



       






Kommentarer