![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgg56IKebd2REiFVYp6J7MQVIjUx9OYPY3y-lJVKmQ8ZszPxRUks3vKsao-EJpvL-w1nSG7T10ARQA8Ag2yiQ1oCucPCuACyGXaCPuTE24qI3auFWsEVpE_ZprO5v7kb6D4R3KH69GIiRMT/s320/1-4.jpeg)
Soppan (som middag) räcker till 8 personer
Soppa
3 förpackningar stora vita bönor (á 380 g)
1 kg jordärtskockor
2 msk olivolja
3 vitlöksklyftor
1, 5 dl vatten
3 grönsaksbuljongtärning
4 dl vispgrädde
2 msk färsk rosmarin
salt
peppar
Krutonger
1 eurdegsbaguette eller litet surdegsbröd
2 msk olivolja
0,5 dl pumpafrön
1 vitlöksklyfta
flingsalt
Sätt ugnen på 225 grader.
Soppa:
Häll av bönorna i ett durkslag, spola dem i kallt vatten och låt rinna av.
Skala och skär jordärtskockorna i bitar. Fräs dem i olivolja i en stor kastrull. Pressa i vitlöken.
Tillsätt vatten, smulad buljongtärning, grädde samt bönorna. Repa rosmarin och hacka dem. Rör ner den i soppan. Låt allt koka under lock tills det är mjukt, ca 10 min.
Mixa soppan med en stavmixer.
Smaka av med salt och peppar.
Krutonger:
Skär brödet i 2x2 cm stora bitar. Blanda brödet med olivoljan och lägga ut det på en plåt. Sätt in i ugnen ca 3 min. Ta ut plåten och strö över pumpafrön, pressad vitlök och flingsalt. Rör runt och rosta ytterligare ca 3 min.
Servera soppan med krutongerna i en skål sidan om. De behåller då sin krispighet längre.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjSyCekLBgHh0qB13wOlPVKxJLPwIR-F97CCWoROhqyD6y_TKTSfzhlIlZ50-9sL-N8bTVooRawy2Fhv4qP_pgTy8JyU8w6SdAGXfd1Usu7l3FKcWWbXTYJUNUc1KinUv1iuVDJImWFPHJz/s200/1-1.jpeg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEinwa4waXzwB3eRkvTK95GXoltBzR8NFOYXiJPpK3soKuBsuMxWUJz3nt75dIZxgEC9JYbgonPCrz7BQClXKV4FwGZXiNR6l7apKYf70g064igBz4pPfOyahbNklD1u845GymhV4bXE57dY/s200/1-2.jpeg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEijjcnFg2dUtF_vbl8PCa3_UPhKzw5lh-z1NNb0BryAVPRATfNQyjW1ov_tZ5rgaFBqJh37ue5qMRh-bK0syYI4WLwnV2gxwTXqitGmrTeXQpHT3eOWBCIOKkuAlPvQZu8NDgB63sZDfIew/s200/1-3.jpeg)
Kommentarer
Skicka en kommentar