Wallenbergare med potatismos, ärtor och lingonsylt

För att lyckas med Wallenbergare är det viktigt att ta ut ingredienserna precis när rätte ska tillagas. Det är även viktigt att inte steka biffarna för länge, då blir de lätt torra.

Receptet räcker till 4 personer.

Biffarna:
600 gr finmalen kalvfärs
4 äggulor
4 dl vispgrädde
2 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 krm vitpeppar
3 msk smör

Kalvsky:
1 msk konc kalvfond
2 dl vatten
50 gr smör

Potatismos:
1 kg potatis (gärna mjölig sort)
2-3 dl mjölk
2 msk smör
1 tsk salt

Tillbehör:
kokta ärtor
lingonsylt

Biffarna:
Rör ihop äggulor och grädde.
Blanda i färsen i gräddblandningen i omgångar. Smaksätt med salt och peppar.
Forma färsen till tolv stora bollar. Låt det bara bollar, då blir biffarna saftigare efter stekningen. Stek dem i smör på medelvärme 3-4 minuter på varje sida.

Kalvskyn:
Koka upp kalvfond och vatten i en kastrull och vispa ner smöret.

Potatismos:
Skala och koka potatisen mjuk i lättsaltat vatten.
Mosa potatisen. Rör ner varm mjölk, smör, salt och peppar.
Vispa till en luftig mos. Smaka av och späd med mer mjölk och moset är tjockt.

Servera biffarna med kalvsky, potatismos, gröna ärtor och lingonsylt.


Kommentarer