En svensk klassiker, kalops. Grytan passar utmärkt att servera en helg, när den har stått och puttrat på spisen i några timmar, Servera med kokt potatis och inlagda rödbetor.
Receptet räcker till ca 4-6 personer.
1 kg nötkött
200 g morötter
2 gula lökar
2 msk smör
2 msk kalvfond
2 lagerblad
12 kryddpepparkorn
2 msk vetemjöl
1 l vatten
2 tsk salt
mald vitpeppar
kokt potatis
inlagda rödbetor
Putsa köttet och skär det i tärningar ca 3 x 3 cm
Skala och skär morötter och lök i ca 2 cm stora bitar.
Bryn köttet i smör i en stor gryta (gärna gjutjärn).
Tillsätt morötter, lök, kalvfond, lagerblad och kryddpeppar. Låt fräsa några minuter. Rör under tiden.
Strö över mjölet och blanda. Häll över vatten så att det precis täcker köttet. Tillsätt salt och vitpeppar.
Koka upp och rör så att det inte fastnar i botten. Skumma av.
Låt grytan sjuda under lock tills köttet är mjukt, upp till 4 timmar.
Smaka av med salt och peppar.
Servera med kokt potatis och rödbetor.
Receptet räcker till ca 4-6 personer.
1 kg nötkött
200 g morötter
2 gula lökar
2 msk smör
2 msk kalvfond
2 lagerblad
12 kryddpepparkorn
2 msk vetemjöl
1 l vatten
2 tsk salt
mald vitpeppar
kokt potatis
inlagda rödbetor
Putsa köttet och skär det i tärningar ca 3 x 3 cm
Skala och skär morötter och lök i ca 2 cm stora bitar.
Bryn köttet i smör i en stor gryta (gärna gjutjärn).
Tillsätt morötter, lök, kalvfond, lagerblad och kryddpeppar. Låt fräsa några minuter. Rör under tiden.
Strö över mjölet och blanda. Häll över vatten så att det precis täcker köttet. Tillsätt salt och vitpeppar.
Koka upp och rör så att det inte fastnar i botten. Skumma av.
Låt grytan sjuda under lock tills köttet är mjukt, upp till 4 timmar.
Smaka av med salt och peppar.
Servera med kokt potatis och rödbetor.
Mycket enklare att göra än vad många tror. Det sköter sig själv på spisen.
SvaraRadera