Bibimbap med älgskav

Bibimbap är en koreansk rätt som kan kombineras på många olika sätt. Det här receptet är gjort på älgskav, så rätten får en riktig svensk touch. Såsen go-chu-jang är en stark chilisås kan vara lite svår att få tag på. Hittar du den inte i affären går det bra att ta lite sambal istället.

Receptet räcker till ca 6 personer.

Kött med marinad
ca 750 g älgskav
rapsolja
5 msk japansk soja
1 msk socker
1 msk sesamolja
2 msk sesamfrön
1 tsk svartpeppar
2 vitlöksklyftor
3 msk riven ingefära
2 salladslökar

Marinerade böngroddar
200 g färska mungböngroddar
1 salladslök, skivad
0,5 msk sesamolja
2 krm salt
1 msk sesamfrön (gärna rostade)

Marinerad gurka
1 stor gurka
1 tsk salt
1 salladslök, skivad
0,5 g chilipulver
0,5 msk ättiksprit (12%)
0,5 msk socker

Marinerad spenat
450 g fryst och tinad bladspenat
1 msk sesamolja
0,5 tsk salt

Marinerade morötter
3 morötter
0,5 msk ättiksprit (12%)
0,5 msk strösocker

Övriga tillbehör
6 port ris, gärna klibbigt
6 ägg
Go-chu-jang chilisås
sesamfrön

Kött:
Bryn det frysta köttet i oljan.
Flytta över det till en gryta.
Blanda marinaden och häll den över. Låt allt sjuda några minuter utan lock, rör då och då. Ställ åt sidan.

Gurka:
Skiva gurkan tunt. Lägg skivorna i en skål och salta. Låt stå minst 30 minuter. Rör om då och då.
Häll av vätskan och pressa gurkan i en sil. Blanda gurka, salladslök, chili, ättikssprit och socker.
Låt stå minst 10 minuter och rör om då och då.

Böngroddar:
Blanda groddarna med salladslök, sesamolja och salt. Låt stå en stund.
Strö över sesamfrön vid servering.

Spenat:
Kram ur den tinade spenaten. Blanda med sesamolja och salt.

Morötter:
Skala och grovriv morötterna. Blanda dem med ättiksprit och socker. Låt stå en stund. Rör om då och då.

Koka riset enligt anvisningarna på förpackningen.
Stek äggen.
Värm upp köttet.

Servera med ris, kött varvat med tillbehören, ägg och sås.

   

Kommentarer