Citroncheesecake

En härligt frisk tårta att bjuda på till alla tillfällen från nyår till midsommar. Jag har valt att ta ett lager lemon curd på toppan av tårtan. Den sötsyrliga curden fungerar mycket bra till den friska cheesecaken.

Tårtan räcker till ca 10 personer.


10 digestivekex
50 g smör
4 gelatinblad
2 ägg
400 g philadelphiaost
2 dl créme fraiche
1,5 dl socker
1 tsk vaniljsocker
1 citron, både skal och saft
1 sats lemon curd (se separa recept) eller en burk från affären.


Smula sönder kexen med hjälp en mortel.
Smält fettet och blanda det med smulorna.
Tryck ut smuldegen i botten på en form med löstagbar kant, ca 25 cm i diameter.
Lägg gelatinet i vatten ca 5 minuter.
Riv citronskalet fint.
Dela äggen i gulor och vitor.
Blanda äggulor, ost, créme fraiche, socker, vaniljsocker och rivet citronskal till en slät smet.
Vispa äggvitorna till hårt skum och rör ner dem i smeten.
Pressa ut saften ur citronen.
Värm citronsaften i en kastrull. Ta den från värmen, lägg i de väl urkramade gelatinbladen och låt dem smälta.
Låt gelatinblandningen svalna något och häll ner  det i en tums stråle i ostsmeten under omrörning.
Häll blandningen i formen och släta till ytan.
Täck över och ställ i kylen i minst en timme.
Bred ut lemon curd över tårtan och dekorera hur du vill.

Servera!

    


    Kommentarer