Laktitskolapaj passar för alla lakritsälskare. Kolan tar lite tid att koka, med det är det värt. Att använda en baktermometer är verkligen till hjälp för att få rätt konsistens på kolan. Toppa med lite flingsalt och servera lättvispad grädde till. Succé!
Pajen räcker till ca 12 bitar.
Botten:
100 g smör
3 dl vetemjöl
0,5 dl socker
1 äggula
1,5 msk vatten
Lakritskola:
300 g smör
2 dl vispgrädde
2 dl socker
2 dl ljus sirap
2 tsk vaniljsocker
4 msk kakao
4 msk lakritspulver
1 krm salt
Chokladganache
1 dl vispgrädde
100 g hackad mörk choklad
2 krm flingsalt
vispgrädde
Botten:
Dela smöret i bitar och lägg det i en skål.
Nyp ihop smöret med mjöl och socker till en smulig deg.
Tillsätt äggulan och vattnet. Arbeta ihop till en deg. Lägg degen i en plastpåse och låt vila i kylen i minst 1 timme.
Sätt ugnen på 200 grader.
Tryck ut degen i en pajform ca 24 cm i diameter med löstagbar botten. Degen ska gå upp 2-3 cm på kanterna. Nagga botten med en gaffel.
Ställ i kylen i minst 30 minuter.
Grädde i mitten av ugnen i ca 10 minuter. Den ska ha fått lite färg. Låt svalna.
Lakritskola:
Blanda alla ingredienser i en kastrull.
Koka upp och låt kola på låg värme tills kolan tjocknat. Termometern ska visa 122-123 grader eller så ska kolan klara ett kulprov.
Häll kolan i det kalla pajskalet och låt svalna.
Chokladganache:
Koka upp grädden. Ta kastrullen från värmen.
Lägg i chokladen. Rör till en jämn smet och häll över kolan.
Låt svalna i rumstemperatur.
Strö över flingsalt.
Förvara i kylen, ta fram den 2-3 timmar innan servering.
Servera med lättvispad grädde.
Pajen räcker till ca 12 bitar.
Botten:
100 g smör
3 dl vetemjöl
0,5 dl socker
1 äggula
1,5 msk vatten
Lakritskola:
300 g smör
2 dl vispgrädde
2 dl socker
2 dl ljus sirap
2 tsk vaniljsocker
4 msk kakao
4 msk lakritspulver
1 krm salt
Chokladganache
1 dl vispgrädde
100 g hackad mörk choklad
2 krm flingsalt
vispgrädde
Botten:
Dela smöret i bitar och lägg det i en skål.
Nyp ihop smöret med mjöl och socker till en smulig deg.
Tillsätt äggulan och vattnet. Arbeta ihop till en deg. Lägg degen i en plastpåse och låt vila i kylen i minst 1 timme.
Sätt ugnen på 200 grader.
Tryck ut degen i en pajform ca 24 cm i diameter med löstagbar botten. Degen ska gå upp 2-3 cm på kanterna. Nagga botten med en gaffel.
Ställ i kylen i minst 30 minuter.
Grädde i mitten av ugnen i ca 10 minuter. Den ska ha fått lite färg. Låt svalna.
Lakritskola:
Blanda alla ingredienser i en kastrull.
Koka upp och låt kola på låg värme tills kolan tjocknat. Termometern ska visa 122-123 grader eller så ska kolan klara ett kulprov.
Häll kolan i det kalla pajskalet och låt svalna.
Chokladganache:
Koka upp grädden. Ta kastrullen från värmen.
Lägg i chokladen. Rör till en jämn smet och häll över kolan.
Låt svalna i rumstemperatur.
Strö över flingsalt.
Förvara i kylen, ta fram den 2-3 timmar innan servering.
Servera med lättvispad grädde.
Kommentarer
Skicka en kommentar