Västerbottenpaj


Det här är en Västerbottenpaj som påminner om en ostsufflé när den är varm och nygräddad. Låter du den stå och svalna blir det mer som en traditionell paj. Servera pajen som en huvudrätt tillsammans med en sallad eller som en rätt på ett smörgårdsbord.

Pajen räcker till 6 personer (som huvudrätt).

2,5 dl vetemjöl
1 dl grahamsmjöl
150 g smör
2 msk kallt vatten
0,5 tsk salt
1 ägg till pensling
350 g riven Västerbottensost
3 dl mjölk
3 dl vispgrädde
6 ägg
1 tsk socker
salt och svartpeppar

Mät upp mjöl och salt i en bunke.
Skär smöret i mindre kuber och finfördela det i mjölet med hjälp av fingertopparna eller en matberedare.
Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop till en smidig deg.
Tryck ut degen i en pajform, ca 24 cm i diameter.
Vispa upp ägget och pensla skalet. Ställ pajskalet i frysen i ca 15 min.
Sätt ugnen på 200 grader.
Förgrädda pajskalet i ugnen tills den fått färg.
Sänk värmen på ugnen till 140 grader.
Riv osten.
Koka upp mjölk och grädde. Dra av kastrullen från spisen och rör ner osten. Rör om till osten har smält.
Vispa ner de knäcka äggen i ostblandningen. Rör ner socker och smaka av med salt och peppar.
Häll ostfyllningen i det förgräddade pajskalet.
Grädda i ca 35 minuter.

Smaklig spis!

      

  








Kommentarer

Skicka en kommentar